Click2Contract järjesti eilen (28.10.2019) myynnin ammattilaisten verkostoitumistilaisuuden Turussa. Ohjelmassa oli paneelikeskustelu otsikolla “Miten kehityn myyjänä?”.

Paneelissa olivat mukana myynnin moniottelija Matias Mäenpää (www.leap.fi), Business Development Director Sanna Halttunen-Välimää (www.quru-analytics.com) ja yrittäjä Camilla Mäkinen (www.camilla.fi).

Tässä kolmeen kohtaan tiivistettynä, mitä itselleni jäi päällimmäiseksi tilaisuudesta:

1) Oppiminen alkaa roolin ymmärtämisestä

Kaikilla myyntityötä tekevillä ei ole tittelinä myyjä eikä myyjän tehtävänä ole tyrkyttää. Vasta kun sisäistän, että toimin myyjän roolissa ja siinä roolissa olen auttamassa asiakkaitani, voin alkaa oppimaan. Myyjän on tärkeä myös tunnistaa, millaisessa myynnissä, millaisessa ympäristössä ja millaisten ihmisten kanssa hän on parhaimmillaan. Kannattaa hakeutua rooleihin, joissa pääsee toimimaan omilla vahvuuksillaan.

2) Tunnista psykologinen sopimus

Psykologinen sopimus on ne mielikuvat, jotka osapuolten mieleen syntyvät kauppaa tehtäessä. Helposti tuo mielikuva on väärä, puolin ja toisin. Siitä seuraa vain pettymyksiä. Varmista, että luomasi mielikuva vastaa todellisuutta. Myy mieluummin ali kuin yli.

3) Korvat auki koko ajan

Oppia voi esimerkiksi käymällä koulutuksia, lukemalla, kokemalla, kuuntelemalla muita. Kehityt varmasti, jos kuljet aina “korvat auki” – olet kiinnostunut ja valmiina oppimaan. Työtä on mukavampi tehdä kun siinä menestyy. Menestykseen pääsee kun tekee jatkuvasti asioita paremmin. Paremmin voi tehdä kun kehittää omaa toimintaansa. Ja, jokainen kehittyy, jos haluaa. 

Siitä vain oppimaan!

 

Kirjoittaja on Jaakko Ranta; Click2Contractin perustaja ja toimitusjohtaja.